top of page

Ζήσε δίχως μιζέρια


Live life to the full - Photo source Pinterest

Σε έναν από τους αγαπημένους μου περιπάτους στη παραλία και στο μέσον μιας απίστευτα ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχα με κάποιον προφανώς αρκετά σοφό κράτησα μια φράση, «Οι μίζεροι άνθρωποι δε ζουν, είναι μόνιμα πεινασμένοι κι αχόρταγοι.»

Η φράση αυτή στοίχειωσε το είναι μου από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα. Όλοι λίγο πολύ έχουμε στον άμεσο οικογενειακό ή φιλικό μας κύκλο κάποιους. « Ένα έχω να σου πω» συνέχισε ο σοφός αυτός φίλος, « Ζήσε χωρίς να μιζεριάζεις αλλιώς δε θα ζήσεις καθόλου!»

Feel Free - Photo Source Pinterest

Ζήσε στο έπακρο τη κάθε σου στιγμή, το κάθε δευτερόλεπτο. Κανείς δε σου υπέγραψε πως η ζωή σου θα είναι ρόδινη, στρωμένη με ροδοπέταλα. Κανείς δε σου υποσχέθηκε στιγμές μόνο ευτυχίας και γέλιου. Αγκάθια έχουν και τα πιο όμορφα λουλούδια πόσο μάλλον η ζωή.

Ζήσε στο φουλ τις στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους. Με την οικογένειά σου. Αγκάλιαζε τα παιδιά σου κάθε στιγμή για να θυμούνται όλες σου τις αγκαλιές μια προς μια. Τις χαρούμενες,τις παιχνιδιάρικες μα και του αποχωρισμού. Όλες οι αγκαλιές είναι θεραπευτικές. Όχι μιζέρια στο συναίσθημα.

Ζήσε στο φουλ τις στιγμές με τους φίλους σου. Σε εξόδους με γέλια κι αστεία μα και σε απομονώσεις με σοβαρές συζητήσεις. Κι αν δεν έχεις χρόνο να βρεις! Μιζέρια στη καθημερινότητα… και μετά τι; Τον μίζερο άνθρωπο ποτέ κανείς δεν τον θέλησε.

Be Happy - Photo Source Pinterest

Ζήσε σαν να μην έχεις άλλη ευκαιρία. Να απολαύσεις αυτήν την μοναδική σου ευκαιρία χωρίς γκρίνιες και «θρήνους». Να αλλάξεις ότι δε σου αρέσει στη ζωή σου και να είσαι ευγνώμων για αυτές τις αλλαγές. Ζήσε το όμως! Χωρίς πίσω μπρος βήματα!

Love for Life - Photo Source Pinterest

Ζήσε στο φουλ όμορφες στιγμές της ζωής σου αρκεί να τις αναγνωρίζεις δίχως μιζέρια. Ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα που σε κάνει να ερωτευτείς. Ένα ποτό στο μπαλκόνι σου παρέα με τις σκέψεις σου. Ένα κουτί pop-corn παρέα με την αγαπημένη σου ασπρόμαυρη ταινία. Τον ήχο του αγαπημένου σου κομματιού όταν χτυπάει το κινητό σου.

Ζήσε στο φουλ τις άσχημες στιγμές της ζωής σου. Αποδέξου τη κάθε μια. Την ανακοίνωση ενός προβλήματος υγείας που όμως βρήκες τα κότσια να αντιμετωπίσεις. Μια απόλυση που φέρνει αβεβαιότητα κι ανασφάλεια. Τον πόνο του αποχωρισμού από ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Την αποτυχία σε ενώ είχες προσπαθήσει πολύ για κάτι.

Love - Photo Source Pinterest

Ζήσε τον έρωτα και την επαφή. Το σκίρτημα στη καρδιά χωρίς μιζέρια. Γιατί ξέρεις ε; Ακόμη και στον έρωτα ο άνθρωπος έχει το ταλέντο να μιζεριάζει. Να καταστρέφει με δεύτερες σκέψεις μια όμορφη στιγμή. Ακόμη και στον έρωτα ο μίζερος άνθρωπος θα φανεί! Θα επικρατεί η αρνητική σκέψη ακόμη κι όταν βρεθεί στο ροζ σύννεφο.

Ζήσε στο φουλ και γίνε η χαρά της ζωής. Ξέρεις… παλιότερα συνήθιζα να λυπάμαι τους μίζερους ανθρώπους, προσπαθούσα να τους συμπονέσω ανεπιτυχώς βέβαια. Πρόσεξε που βρίσκεται το παράλογο της υπόθεσης. Όχι μόνο έχει χάσει το νόημα της ζωής αλλά θεωρεί παράλογους τους γύρω του. Θεωρεί πως οι άλλοι έχουν το πρόβλημα. Δεν μπορεί να χαρεί τίποτε. Δεν ηρεμεί, δεν ησυχάζει.

Be happy - Photo Source Pinterest

Δώσε μια ένεση αισιοδοξίας στον εαυτό σου κι άσε τους άλλους να αναρωτιούνται. Εσύ να βλέπεις ουράνια τόξα όταν οι άλλοι βλέπουν βροχές. Να βλέπεις αστέρια όταν οι άλλοι βλέπουν σκοτεινούς ουρανούς. Στον ήχο του ξυπνητηριού σου και στο ξεκίνημα μιας νέας ημέρας επέλεξε να τη ζήσεις στο έπακρο. « Κάποιοι πεθύμησαν λεφτά.. κάποιοι πεθύμησαν έρωτες.. κι εγώ πεθύμησα μια μέρα χωρίς μιζέρια γύρω μου» από τα καλύτερα γνωμικά για τη περίσταση.

Η μιζέρια είναι στάση ζωής από επιλογή. Το ίδιο όμως κι η ευτυχία. Ο μίζερος άνθρωπος δε ζει αλλά νοσεί. Για να μην έρθει λοιπόν η στιγμή που στην επόμενη απογραφή βγεις μείον στη καταμέτρηση από δικά σου λάθη, μείνε μακριά από ότι μιζεριάζει τη ψυχή σου.

Mary Samou

#Livelife #Lovelife #life #saynotomisery #ζωηδίχωςμιζέρια #ζήσε #ζήσεχαρούμενος

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page