top of page

Το Πάσχα κάποτε ...μέσα σ'ένα κάστρο


Ioannina Castle - Photo credits Pinterest

" Οι γιορτές είναι για τα παιδιά.......",

πόσοι από εμάς δεν έχουν ακούσει αυτή τη φράση ως παιδιά; Πόσοι από εμάς δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ως γονείς πιά για τα δικά τους παιδιά? Ναι, οι γιορτές είναι όντως για τα παιδιά. Επειδή πολύ απλά μέσα απο τα παιδιά οι μεγάλοι ζούνε πιο έντονα την όποια περίοδο εορτών. Εγώ λοιπόν απόψε γράφω ως παιδί κι όχι ως ενήλικας. Θυμάμαι και γράφω για το Πάσχα .....κάποτε ....μέσα σ'ένα κάστρο.  Το Πάσχα των δικών μου παιδικών χρόνων...

Παιδί ντροπαλό και συνεσταλμένο, ύψωνα πολλές φορές τα δικά μου τείχη. Ψηλά, γκρίζα και γερά σαν κι αυτά του Κάστρου. Για κάποιον που έχει ζήσει και μεγαλώσει μέσα στο Κάστρο της πόλης μας, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχει αμέτρητες ιστορίες και εικόνες να μοιραστεί. Η νοσταλγική ατμόσφαιρα που σε κυριεύει περνώντας τη πύλη του έχει παραμείνει η ίδια, αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων.

Το σπίτι μου βρισκόταν σ'ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά γκαλντερίμια - ακουμπούσε σχεδόν στα τείχη. Με τον ερχομό του Πάσχα και συνάμα της Άνοιξης, το γκρίζο μου κάστρο άλλαζε χρώματα. Θαρρείς πως έκλεβε κι αυτό λίγο από το λευκό χρώμα με το οποίο οι κάτοικοι "ασπρίζανε" ως έθιμο πρίν το Πάσχα. Ή ότι ζήλευε το κίτρινο και το ροζ των λουλουδιών που στόλιζαν τα μικρά περβάζια του σπιτιού μου.

Άν και όχι σε εποχή παραμυθιού, πάντοτε καυχιόμουν για το ότι έμενα μέσα σ'ένα κάστρο!

Άνοιξη λοιπόν, χρώματα παντού, ένα σωρό προετοιμασίες. Όλα όμως με τους ρυθμούς που όριζαν τα τείχη καθώς απέκλειαν οποιαδήποτε μορφή άγχους προερχόμενη από τη πόλη. Θυμάμαι τη γιαγιά μου που με τρόπο ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό μου έλεγε πάντα : " Μαίρη τα τείχη αυτά είναι η τύχη μας!"

Μεγάλοι και παιδιά είχαμε τους δικούς μας ρυθμούς ετοιμασιών κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας . Φέρνω στο μυαλό μου τους πιο ηλικιωμένους που πίνοντας το αχνιστό Ελληνικό τους καφεδάκι στη χόβολη συζητούσαν για τα έξοδα και το πώς θα "λογαριάσουν" το Πασχαλινό τραπέζι. Λίγο πιο πέρα άκουγες το μικροπωλητή παντός είδους να διαλαλεί τη πραμάτια του μέσα σε μια ένθερμη προσπάθεια να κερδίσει κι αυτός τα δικά του έξοδα για το Πάσχα. Τρέχαμε πίσω του να χαζέψουμε τα πολλών λογιών "στολίδια" που με περηφάνια περιέγραφε καθώς περνούσε απο τα στενά δρομάκια. Μυρωδιές από φρεσκοψημένα Πασχαλινά κουλούρια πλυμμήριζαν τα πλακόστρωτα δρομάκια. Λίγο νωρίτερα οι νοικοκυρές υπερήφανα επιδείκνυαν τα ταψάκια τους πηγαίνοντάς τα στον παραδοσιακό φούρνο που υπήρχε στη γωνία μπαίνοντας στο Κάστρο. " Εγώ φέτος έχω δοκιμάσει μια νέα συνταγή γι' αυτό να μου τα προσέξεις κυρ - Βαγγέλη!" ήταν μόνο μία από τις πολλές φράσεις που άκουγες περνώντας έξω απο το φούρνο. Φυσικά δοκιμάζαμε απ'όλα τα ταψάκια, όλων των νοικοκυρών αφού μέχρι να φτάσουν στα σπίτια τους μοιράζανε άφθονα, ζητώντας επιβεβαίωση για κάτι που οι ίδιες είχαν ήδη προαποφασίσει... !! Θυμάμαι ακόμη τη προσμονή και τη χαρά που είχαμε εγώ κι η αδερφή μου για το βάψιμο των αυγών το οποίο πάντα συνόδευε κάποιο μικρό ατύχημα...

Μ. Παρασκευή κι όλα τα παιδιά ανυπομονούσαμε να στολίσουμε τον επιτάφιο στην αυλή της εκκλησίας μας. Αυτή ήταν η δική μας στιγμή υπερηφάνιας. Τελειώνοντας αργά πια το απόγευμα, καθόμασταν και τον θαυμάζαμε καθώς το φώς του ήλιου που έδυε έπεφτε σαν χάδι πάνω στα γαρύφαλλά του. Τα πλακόστρωτα δρομάκια έμοιαζαν να έχουν φορέσει τα "καλά" τους το βράδυ της Ανάστασης. Ανηφορίζοντας πρός την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων αισθανόμουν πια έντονα τη ψύχρα στη βραδυά, αφού η εκκλησία βρίσκεται στη κορυφή του Κάστρου. Η επιστροφή μετά το Χριστός Ανέστη ήταν θεαματική καθώς μόλις στεκόμουν στη πύλη του Ιτς Καλέ αντίκριζα ένα μικρό ποτάμι απο φώς. Ήταν οι λαμπάδες στα χέρια των πιστών που κινούνταν αργά κατηφορίζοντας προς τα σπίτια τους. Η πιο πανυγηρική ημέρα βέβαια για εμένα ήταν η Κυριακή του Πάσχα όπου η μικρή μου αυλή γέμιζε γείτονες, συγγενείς και φυσικά πολύ φαγητό.Υπέροχες στιγμές με υπέροχους ανθρώπους.

Το Πάσχα λένε είναι το πέρασμα από το Θάνατο στη Ζωή. Από τη δυστυχία στην ευτυχία. Από τη λύπη στη χαρά. Το Πάσχα των παιδικών μου χρόνων είναι όλα αυτά μαζί κλεισμένα βαθιά μέσα στα τείχη του μυαλού μου και της καρδιάς μου. 

Ioannina castle - Photo credits Pinterest

Ioannina - Photo source Pinterest

Mary Samou

#Easter #Easterholidays #Πάσχα #ΔιακοπέςΠάσχα #memories #Eastermemories #Childhoodmemories #MychildhoodEaster #MyEaster #Ioannina #Giannena #Ioanninacastle #Giannenacastle #EasterinIoannina

Single post: Blog_Single_Post_Widget
bottom of page